- Táto udalosť už prebehla.
Degustorium 2019
22. októbra 2019 @ 8:00 - 19:00
Prvá ochutnávková konferencia o remeselných potravinách, ktorú organizuje občianske združenie Slow Food Pressburg v spolupráci s partnermi.
? Tradičná remeselná potravina je našou pýchou
Tradičná remeselná potravina tvorí súčasť našej kultúrnej identity. Mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našich všedných i sviatočných dní v domácich jedálničkoch, v ponuke zariadení spoločného stravovania naprieč celým spektrom, mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu a bez najmenšieho zaváhania by mala byť našou pýchou a súčasťou oficiálnej prezentácie Slovenska doma i v zahraničí. Roľníci, rodinné farmy a remeselní výrobcovia by mali byť podporovaní štátom a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, by mal byť chránený a zvýhodňovaný.
? Remeselná potravina sa má stať spoločenskou témou
Chceme, aby sa remeselné potraviny stali spoločenskou témou, aby sme sa začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viacej zaujímať a zdieľať ich príbehy. Žijeme dobu, ktorá im nie je naklonená, my však chceme ukázať, že to ide aj napriek legislatívnemu hendikepu, napriek tomu, že kvalitné remeselné potraviny nepatria k mainstreamovým témam. Ich príbehy stoja za to a ich produkty sú jedinečné. Zaslúžia si formát, v rámci ktorého si ich budete môcť vychutnať naplno a to doslovne.
? ochutnávková konferencia
Prinášame preto prvú ochutnávkovú konferenciu, na ktorú sme pozvali roľníkov, vinohradníkov a vinárov, remeselných výrobcov, šéfkuchárov, odborníkov na kulinárnu kultúru, výživových poradcov, environmentalistov, expertov na marketing a ľudí z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby, aby s nami zdieľali svoje príbehy, priblížili nám ich výnimočné produkty, inšpirovali nás a čo je najdôležitejšie: aby nám ukázali, že to má zmysel!
Lístky dostupné na www.degustorium.sk
Celodenným programom nás bude sprevádzať moderátor Peter Šarkan Novák.
8:00 – 9:00 REGISTRÁCIA
9:00 – 9:15 OTVORENIE
? Petra Molnárová & Anetta Vaculíková, Slow Food Pressburg
? Peter Varmuža, YEME – plnochutné potraviny
9:15 – 10:45 BLOK 1
Prezentácia rečníkov
? Ján Šimunek, FantastiCo – manufaktúra na Bratislavské rožky, Bratislava
? Ján Turinič, Remeselná pekáreň Yeme, Bratislava
? Michal Bažalík, naturálny vinár a prevádzkovateľ stromodomu, Svätý Jur
? Mário Marko, Herbert Sirupy, Trnava
? Rosa Nicoli, Rodinné mäsiarstvo Salumificio Peveri, Taliansko
10:45 – 11:00 DESIATA
11:00 – 13:00 BLOK 2
Beseda na tému Kvalita potravín a Agro 4.0
? Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku
? Bálint Pém, farmár a zakladajúci člen Združenia mladých farmárov
? zástupca územnej samosprávy – meno upresníme
Prezentácie rečníkov
? Tommaso Ferro, šéfkuchár zo statku Cascina Lago Scuro, Taliansko
? Róbert Góra, farmár, ekologický chov mangalice sivej a hovädzieho dobytka, Salka
? Slavomíra Raškovič, manažérka zážitkovej reštaurácie Gašperov Mlyn a Someliérka roka 2019, Batizovce
? Laura Pozzato, gastrobloger a povolaním Gastronóm, Taliansko
13:00 – 13:30 OBED
13:30 – 15:40 BLOK 3
Beseda na tému Marketing remeselnej potraviny
? Martin Bajaník, grafický dizajnér, ktorý chce robiť veci Pekne & Dobre, Bratislava
? Petra Cséfalvayová, environmentalistka, Inštitút cirkulárnej ekonomiky, Bratislava
? Karol Stýblo, zakladateľ a master chef čokolatier spoločnosti Lyra Group
Prezentácie rečníkov
? Zsolt Sütő, vinohradník & vinár, majiteľ rodinného vinárstva Strekov 1075 a spoluzakladateľ združenia Autentista Slovakia, Strekov
? Richard Domaniža, remeselný výrobca sajdru Kastler, Nové Zámky
? Román Kováč, osobný šéfkuchár malých gurmánov v MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš
Beseda na tému Spoločne a zdravo
? Ivana Kachútová, nutricionistka, Bratislava
? Katka Medveďová, lektorka varenia a výživy v projekte Skutočne zdravá škola
? Lucia Gallová, prevádzkovateľka vysokoškolského bufetu Vegget, Bratislava
? Román Kováč, osobný šéfkuchár malých gurmánov v MŠ Lobelka, Liptovský Mikuláš
15:40 – 16:00 OLOVRANT
16:00 – 18:30 BLOK 4
Beseda na tému Zachovanie kontinuity rodinných fariem
? Rodinná farma Sedláčkovcov Veles Háj, Turčianske Teplice a ďalšie rodinné farmy zverejníme postupne
Prezentácie rečníkov
? Agnes Lovecká, Majer Zemianske Sady a Slobodné vinárstvo, Zemianske Sady
? Ján Šlinský, Agrokruh, Hrubý Šúr
? Katarína Nádaská, etnologička a historička, Bratislava
Beseda na tému Remeselná potravina ako súčasť našej kultúrnej identity
? Ivana Balážová, ekologický pestovateľ a spracovateľ ovocia, Sad Lívia, Kolíňany
? Ján Hacaj, vinohradník & vinár, Pezinok
? Ľuboš Miškovský, farmár a veterinár, Michalov Dvor, Pezinok
? Katarína Nádaská, etnologička a historička, Bratislava
18:30 ZÁVER KONFERENCIE
***Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu v programe.
Zmena programu vyhradená. Uvedené údaje sú len informačné.
Stránka Rýchle.sk nie je organizátorom podujatí.
Obrázky podujatí môžu podliehať autorským právam.